Öltözködési tippek

Stílustanácsadás – mire jó?

 • 2020-02-25

Stílustanácsadás – mire jó?

Stílustanácsadás – mire jó?

Stílustanácsadás – mire jó? Stílustanácsadó vagy stylist szolgáltatásait igénybe venni egyre népszerűbbnek, egyre divatosabbnak számít, ám ez még nem jelenti azt, hogy mindenki tisztában van vele, mit is jelent ez a valóságban, hogyan is zajlik egy stílustanácsadás, illetve mire is jó tulajdonképpen? Mit nyerhetünk vele, vagy ellenkezőleg: van-e veszítenivalónk? Örömmel értesítelek, hogy az online stílustanácsadás kitűnően működik, így bármikor tudunk konzultálni! 

Az elsődleges kérdés, amikor megfogalmazódik benned, hogy valamit kezdeni kellene a ruháiddal, a külsőddel, hogy hajlandó vagy-e annyira megnyílni egy számodra idegen embernek, hogy minden hordott és nem hordott ruhádat elétárd, és felfedd előtte, milyen a testalkatod (fehérneműben, vagy testre feszülő ruhában)? Készen állsz-e arra, hogy elfogadd a tanácsokat, melyek arra irányulnak, hogy szabadulj meg minden színben nem passzoló, illetve alkatodhoz nem illő ruhádtól? De lássuk inkább pontokba szedve, hogy milyen is az, amikor stílustanácsadó öltözteti az embert?

stílustanácsadás mire jó

Kinek való a stílustanácsadás?

Természetesen nem kezdem most azzal, hogy „mindenkinek”, hiszen nyilvánvalóan nem való mindenkinek. De a következő kis listát olvasva Te is el tudod dönteni, hogy Neked személy szerint érdemes-e stylist vagy stílustanácsadó segítségét kérned. Erre a szolgáltatásra akkor van szükséged, ha:

 • minden nap reményvesztetten állsz a ruhásszekrényed előtt, mert úgy érzed/látod/gondolod, hogy „nincs egy rongyod sem”, alig van olyan ruhadarabod, amiben jól éreznéd magad
 • a meglévő ruháidból nem tudsz egyedül stílusos szetteket összeállítani, nem látod át, mi mihez passzol, csupa egymástól távol álló, össze nem illő ruhadarabot tartalmaz a gardróbszekrényed
 • nem találod a saját stílusod, nem tudod, milyen öltözködési stílus passzolna hozzád, hogyan lehetne kihozni a külsődből a maximumot
 • fel vagy készülve arra lélekben, hogy a hozzád látogató stílustanácsadó egy nagy selejtezés során csak a hozzád igazán illő holmikat hagyja meg, hogy onnantól kezdve ne kelljen kerülgetned azokat a ruhákat, amelyekben nem is érzed jól magad és nem is állnak jól (természetesen, van arra lehetőség, hogy ne dobj ki csak úgy mindent hirtelen, így nem kell attól félned, hogy ruha nélkül maradsz!)
 • egy új fejezet kezdődik az életedben (pl. válás, szakítás után vagy) és szeretnél teljesen megújulni, felfrissíteni a külsőd, és ezen keresztül az önmagadhoz való viszonyod
 • munkahelyet váltasz, vagy magasabb pozícióba kerültél, emiatt szeretnél ruhatárat fejleszteni, cserélni, hiszen sokkal tudatosabban akarsz öltözni ezentúl a munkahelyeden
 • párt keresel és szeretnél teljesen átalakulni, vonzóbbá válni, nőiesebbé/férfiasabbá formálni magad, hogy észrevegyenek a férfiak/nők
 • Édesanyaként az elmúlt éveket a gyermekeiddel töltötted otthon, most pedig szeretnél visszatérni a munkahelyedre, vagy nőiesebbé válni, ehhez kellenek új ruhák, vagy új stílus

stílustanácsadás mire jó

Kövess Instagramon, hogy ingyenes stílustanácsadást nyerhess!


Milyen a jó stílustanácsadás?

Ez a kérdés az egyik legalapvetőbb, leggyakoribb, így már biztosan megfordult a Te fejedben is. Honnan tudhatod, hogy számodra megfelelő szolgáltatást kapsz, hogy jó stílustanácsadó segítségét kérted? Miről ismerheted fel, hogy tényleg jó kezekben vagy? Bár minden tanácsadás más és más lehet a stílustanácsadó személyétől függően, mégis vannak konkrét jelek, amelyek alapján biztos lehetsz benne, hogy minden rendben zajlik a találkozón. Lássuk pontokba szedve, melyek ezek:

 • Képes vagy bizalmat szavazni a tanácsadónak, szimpatikusnak találod, tudsz vele őszintén és nyitottan beszélgetni az öltözködési problémáidról, a külsődről.
 • Figyelmesen és türelmesen meghallgat, több kérdést is feltesz a jelenlegi vásárlási, öltözködési szokásaidról. Fontos számára a véleményed, a hozzáállásod.
 • Figyelembe veszi a tanácsadás során a jelenlegi stílusod, a személyiséged, az mindennapi életkörülményeidet, az anyagi helyzeted, a munkahelyed elvárásait, a gátlásaidat, a kívánságaidat – tulajdonképpen mindent, ami meghatároz Téged.
 • Nem akar rád erőltetni semmit, ami távol áll tőled, ám mégis igyekszik újat mutatni úgy, hogy az még beleférjen számodra. Olyan ruhadarabokat választ ki számodra, melyeket (bár valószínűleg Te magadtól nem vitted volna be a próbafülkébe) a próba során nem érzel teljesen idegennek magadtól, képes vagy azonosulni velük, és felvéve meglepődve tapasztalod, hogy milyen jól áll neked a színe, a fazonja.
 • Közös vásárlásra azután megy el Veled, hogy színtesztelést/színtanácsadást végzett el rajtad, szemügyre vette a testalkatodat is, továbbá konzultáltatok az igényeidről, a vásárlási szándékaidról.
 • Gardróbrendezést csak színtesztelés/színtanácsadás és alkati tanácsadás után végez, hiszen ezek nélkül nincsenek meg a fő szempontjai a szelektáláshoz.
 • A stílustanácsadás során egyre világosabbá válik számodra, hogy milyen hibákat követtél el eddig az öltözködés során és egyre jobban átlátod, megérted, hogy mit kell ezentúl másképpen csinálnod.
 • Végig támogató, biztató, kedves a hozzáállása, nem érezteti Veled azt egy pillanatig sem, hogy béna/kövér/csúnya/öreg/rossz vagy… Nem tesz bántó megjegyzéseket, nem tapos a lelkedbe, nem ítél el és nem szégyenít meg. Jól érzed magad a társaságában, feltölt a közös program.
 • A tanácsadás végén kapsz valamilyen összefoglalót tőle a tanultakról, akár nyomtatott, akár online változatban, hiszen képtelenség megjegyezni annyi mindent az első alkalommal.
 • Könnyen el tudod fogadni, magadévá tudod tenni a tanácsait, és nem csak azért, mert meggyőzően adta elő, hanem azért is, mert az új stílus, amelyet Neked szánt, tetszik Neked, örömmel tölt el, képes vagy azonosulni vele és gyönyörűnek érzed magad benne.

stílustanácsadás mire jó

Stílustanácsadás – mire jó?

Hogyan zajlik egy stílustanácsadás?

Ahogyan már említettem, ahány stílustanácsadó, annyi tanácsadás, mindenki picit másképp csinálja, és ez így van jól! Legyen meg mindenkinek az a specialitása, amitől kicsit egyedivé válik, ami megkülönbözteti a többiektől. Egy ilyen kreatív, intuitív szakmában nem érdemes csak a sablonokat követni, kell, hogy mindig az adott ember személyiségéhez tudjunk alkalmazkodni, a számára akkor és ott legfontosabb szempontokat hangsúlyozni, a kívánságait maximálisan szem előtt tartani.

Ezen a ponton a saját tanácsadásaim átlagos menetét írom le, ez sokban hasonlít más stílustanácsadók munkamenetéhez, de bizonyos pontokban különbözik is.

1. A kapcsolatfelvétel (telefon, e-mail) során egyeztetünk a tanácsadás céljáról, időtartamáról, a szükségletekről, igényekről. Megbeszéljük a konkrét időpontot és helyszínt. Kérdéseket teszek fel a jelenlegi öltözködési szokásaidról, a külsődről (képet is kérek előzetesen), méreteidről. Konzultálunk azokról az öltözködési problémákról, amelyeket meg kell oldanunk, az élethelyzetedről, munkahelyi dress code-ról, valamint a vágyott állapotról: mi a fő célod a tanácsadással?

2. A személyes találkozót színtanácsadással kezdjük: 100 színkendővel teszteljük le a színtípusod, részletesen elmagyarázom, hogy milyen színek állnak jól, színpalettát mutatok (amelyből Te is kapsz természetesen), színhasználati és színkombinációs szabályokról beszélek. A megfelelő sminkszíneket és hajszíneket is átbeszéljük, tanulmányozzuk.

3. Alkati tanácsadással folytatjuk, mely során meghatározom a testalkat típusod. Képekkel illusztrálva magyarázom el, hogy milyen szabásvonalak állnak jól a testalkatodhoz, miket kell kerülnöd. Tudatosítjuk, hogy mikre kell legjobban figyelned, mit kell hangsúlyoznod, és mit kell elrejtened inkább.

4. Frizuratanácsadás a következő: az arcformád alapján a számodra legideálisabb frizurákat mutatom be képeken keresztül, felhívom a figyelmed a fontos szempontokra.

stílustanácsadás mire jó

5. Sminktanácsadással folytatjuk. Ebben a szakaszban elmagyarázom, hogyan sminkeld magad az arcod jellegzetességeinek megfelelően, mire figyelj, mit kerülj el. Megmutatom, milyen ecseteket használj, milyen színeket. A gyakorlati sminktanácsadás során együtt sminkelünk, illetve kiszelektáljuk a jelenlegi sminkeszközeidet is.

6. Átbeszéljük, megnézzük a hozzád passzoló szemüveg kereteket is.

7. Gardróbrendezés következik (amennyiben ezt is kéred). A fenti szempontok alapján selejtezzük ki a ruhatárad. Különböző kategóriákat alkotunk, hogy tudd, melyek a legjobb ruháid, és melyektől érdemes megszabadulni. Végül szetteket alkotunk a legjobb darabokból, lefotózzuk őket, hogy ezentúl egyedül is tudd, mit mivel vegyél fel.

8. Közös vásárlás követi a ruhák szelektálását (amennyiben ezt is kéred), ahol meghatározott vagy előre nem meghatározott óraszámban új ruhatárat szerzünk be számodra, vagy feltöltjük a régi ruhatárad öt csillagos holmikkal. A vásárlás során arra törekszünk, hogy csakis kompromisszum-mentes darabokat vásároljunk, hogy ezentúl csukott szemmel is fel tudj öltözni reggelente 🙂

9. Kérésre fodrászhoz is elmegyünk együtt, ahol az előzetesen kiválasztott frizurát és színt mutatjuk meg a fodrásznak, majd a vele való konzultáció után megvalósíttatjuk az új frizurát.

10. Ha szeretnéd, fotózással zárjuk a tanácsadást, mely során az új ruháidban, egy nagyszerű sminkkel és frizurával felvértezve gyönyörű fotósorozat készül rólad. Előtte természetesen megbeszéljük, hogy hol szeretnéd majd a képeket használni (a ruha, a beállítás és helyszín miatt), illetve hogy hány képet csináljunk.

Olvasd el ezeket is:

9 stílusos pulóveres szett

A 9 legjobb tipp, hogyan hordj egyberuhát télen!

Hogyan öltözködj télen? 6 kreatív téli viselet

Melyik testalkathoz milyen kabát illik?

Kövess Facebook-on, hogy minden nap újabb stílustippekkel gazdagodj!

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue