Öltözködési tippek

Melyik testalkathoz milyen kabát illik?

  • 2017-11-15

Melyik testalkathoz milyen kabát illik?

Melyik testalkathoz milyen kabát illik?

Melyik testalkathoz milyen kabát illik?  A legfontosabb, amikor az őszi-téli időszakban kabátot keresünk magunknak, hogy tisztában legyünk a saját testalkat típusunkkal. Enélkül, illetve testünk és formáink alapos ismerete nélkül nem tudunk megfelelő kabátot találni. Illetve kitartó próbálgatással természetesen mindenki megtalálhatja a hozzá passzoló kabát fazonokat, de ha nem akarunk hosszú időt eltölteni a keresgéléssel és az üzletről üzletre történő (egy jó kis túrával is felérő) meneteléssel, akkor nem árt előre felmérnünk, hogy milyen is a testalkatunk. Ehhez sok segítséget találhatunk szerte az interneten és a könyvesboltokban is, de aki biztosra akar menni, ide kattintva is kérhet segítséget: Stílustanácsadás

Általános szabály, melyet érdemes megfogadni, hogy soha ne válasszunk olyan kabátot magunknak, melynek szabása ruhaként nem állna jól rajtunk! Tehát ha tudjuk, hogy az egyenes vonalú zsákruha idétlenül áll rajtunk (mert pl. nagy a mellünk, fenekünk, széles a csípőnk), nem ajánlott egyenes vonalú kabátot még csak felpróbálni sem. (Aki viszont vékony, modell alkatú, annak abszolút jól állhat az egyenes fazon.) Nőiesebb formákkal mindig inkább karcsúsított, alul A-vonalú kabátokat tanácsos bevinni a próbafülkébe. De ennyi elég is elöljáróban, nézzük meg részletesen, melyik testalkathoz milyen kabát illik!

Alma alkat

Mivel a tested középső része, a hasad, melled a leghangsúlyosabb, így ezen a területen nem szabad tovább szélesíteni magad, de nem is tudsz túl szűk (pl. duplasoros gombolású) kabátot viselni. A vállaidat nem érdemes nagy válltömésekkel vagy rátétekkel túlhangsúlyozni. A köntös fazonú darabok elöl lazán megkötve nagyon szépen nyújtják az alakod és derekat csinálnak. A másik lehetőség az egyenes fazonú, kerek nyakú kabát, lehetőleg mintás verzióban, hiszen az egyszínű kabát sok esetben nagyíthat. Ha nem vagy túlzottan fázós, nyitva is hagyhatod a kabátod, ezáltal karcsúbb sávokra oszthatod a tested.

kabát alma alkatnak

alma alkatnak kabát

Körte alkat

Mivel a körtéknél az alsó testfél dominál, a vállak pedig keskenyebbek, csapottabbak, mindenképpen érdemes vállhangsúlyos kabátot választani, mely alul lágyan, A-vonalban öleli körül a testet. A kabát alsó része nem simuljon, ne feszüljön rá a fenékre és a combokra, valamint érjen legalább combközépig, de inkább térd fölé. Lehet nagy kihajtókája, nagyméretű kapucnija a kabátnak, vagy vásároljunk vállrátéteset, illetve egyéb vállszélesítő megoldással rendelkező fazont. A derékvonal pedig legyen karcsúsítva!

melyik testalkathoz milyen kabát illik

kabát körte alkathoz

Homokóra alkat

Amennyiben nőies, kerek formáid vannak karcsú derékkal, továbbá a vállaid és a csípőd szélessége körülbelül azonos, arra kell majd figyelned, hogy a kabáttal se takard el tested szép íveit. A karcsúsított derék a legfontosabb, ezenkívül előnyösek a zsebfedők a csípőn, és a vállak is lehetnek kicsit hangsúlyosabbak, az ujja inkább szűkebb legyen. Ha nagyok a melleid, legyen nagyobb a kabát kivágása. A harang aljú fazonok is jól állhatnak. Nőies kabátok előnyben!

melyik testalkathoz milyen kabát illik

melyik testalkathoz milyen kabát illik

Vékony, egyenes testalkat

Ha topmodell alkattal rendelkezel, tehát nem jellemzőek rád a nőiesen kerek idomok, és a derekad sem igazán ívelt, akkor könnyű dolgod lesz a mostani kabátkínálattal, mert majdnem mindent Neked terveztek 🙂 A ma oly divatos boyfriend (tehát túlméretezett, egyenes vonalú) kabátok közül is választhatsz, de elmehetsz a nőies irányba is. Ez utóbbi esetben válassz öves (külön övet is tehetsz az amúgy öv nélküli fazonokra), csípőn nagy zsebekkel ellátott, vagy akár „rakottszoknyás” kabátot. Jók számodra a hagyományos poncsók és a most trendinek számító műszőrme kabátok is! És hogy ki ne felejtsem: a válltól A-vonalúak között is keresgélhetsz!

melyik testalkathoz milyen kabát illikmelyik testalkathoz milyen kabát illik

melyik testalkathoz milyen kabát illik

Téglalap alkat

Úgy látod, nincs derekad, a csípőd és melled közötti rész nem hangsúlyos, mert szemből nagyjából egyforma széles vagy mindenütt? Ettől szögletesebb formáid vannak, amit a kabáttal érdemes kerekíteni, lágyítani. Nem szabad tehát egyenes fazonú kabátra pénzt kiadnod, legyen az rövid vagy hosszú, egyik sem lesz jó. A legjobb, ha a csípőd alá érő, vagy térd fölött végződő, övvel ellátott, alul A-vonalú fazont keresel, amelynek nem hangsúlyos a válla és nagy a kihajtókája. Emellett az empire vonalú (mell alatti résztől A-vonalú) kabátok is jók.

melyik testalkathoz milyen kabát illik

empire kabát

Fordított háromszög

Fordított háromszöghöz hasonlít az alkatod, ha a vállaid szélesebbek a csípődnél, tested felső részén van a hangsúly. Hogy kiegyenlítsd a különbséget, válassz alul bővülő, rakott alsórészű, vagy csípőn nagy zsebes kabátokat. A dereka legyen karcsúsítva (a széles öv a legjobb), a gallérja pedig jó, ha nagyobb méretű, hogy optikailag keskenyítse a vállaidat.


melyik testalkathoz milyen kabát illik
melyik testalkathoz milyen kabát illik