Öltözködési tippek

Hogyan alakíts ki stílusos ruhatárat? II. rész

  • 2013-04-12

Az előző részben azt vettük sorra, milyen ruhadarabokra van szükséged ahhoz, hogy stílusos lehess és minden alkalommal fel tudj öltözni úgy, hogy abban mások kivetnivalót ne találjanak.

Lássuk, milyen szempontok szerint kell körülnézned a gardróbszekrényedben ahhoz, hogy minden olyasmitől meg tudj válni, amire már valóban nincs szükséged új stílusodhoz.

Először is el kell döntened, hogy milyen stílust szeretnél kialakítani magadnak. Ez igen fontos lépés, hiszen ez is meghatározza, hogy mely darabok maradhatnak meg a régiek közül.

Érdemes ehhez némi önismeretet gyakorolnod, ugyanakkor körül kell nézned a mostani ruhatáradban és fel kell tenned a kérdést magadnak: „Valójában milyen stílusban szeretnék öltözködni? Mi az, amivel azonosulni tudok, ami én vagyok?” Ha egyedül nem tudsz dűlőre jutni ebben a kérdésben és fogalmad sincs, mi áll jól Neked, miben éreznéd jól magad, lapozgasd a friss divatlapokat (javaslatom, hogy a korodnak megfelelő magazint keress), vagy fordulj divattanácsadóhoz. Az Asztrostyle (=az általam alkalmazott személyiségközpontú stílustanácsadás) azért is jó megoldás ilyen esetekben, mert közelebb hoz Önmagadhoz és képet kaphatsz arról, milyen öltözködési stílus passzolna igazán a személyiségedhez.

Nézd át az alábbi leegyszerűsített listát, hiszen ez alapján is könnyen rádöbbenhetsz, melyik átfogóbb stílus áll hozzád közel (természetesen a férfiaknál is megjelennek ezek a típusok):

1. Sportos, laza stílus: szereted a pólókat, sortokat, nadrágokat, csíkos, kockás darabokat. A kötött kardigánokat, sportos pulóvereket, „szaladgálós” cipőket kedveled.

2. Bohém stílus: A bő felsőket, laza ruhákat, szoknyákat szereted és fontos számodra a kényelem. Gondtalan, természetes, nyári hangulat lengi körül megjelenésed, imádod a fehéret, a földszíneket, a türkizkéket és a korallt.

3. Klasszikus stílus: Mindig elegánsan, könnyedén, sikkesen öltözködsz. A klasszikus alapruhadarabokat kedveled, az öltözéked neutrális színű. A végiggombolós fehér blúz, a formálisabb nadrágok, a fekete blézer, a kis fekete ruha a Te világod.

4. Trendi stílus: Imádod a nagyvárosi életet, divatbolond vagy. Követed a legújabb trendeket, szeretsz kiöltözni, a tűsarkú cipők, a tervezői darabok és az exkluzív megjelenés fontos számodra. Imádod a feketét és tudod, mire érdemes költened.

5. Szabadidő stílus: Az időd nagyrészét valószínűleg azzal töltöd, hogy másoknak (gyermekeidnek, családodnak) élj, ezért fontos számodra a kényelmes viselet. Szereted a szabadidőruhát, s a kiruccanásokhoz is laza nadrágot, pólót, pulcsit veszel fel. A sötét színeket részesíted előnyben.

Ha megtaláltad, melyik kategóriába tartozol, tárd ki végre a ruhásszekrényed ajtaját! Ami nagyon fontos, hogy minden egyes ruhadarabodnak első osztályúnak kell lennie! Ez azt jelenti, hogy pontoznod kell minden darabot, mert meg kell felelnie a „bűvös hármasnak”: a Minőség, Stílus és Szabás szigorú követelményeinek. Csakis azt tarthatod meg, amelyik 5-ből 5 pontot kap, mert különben olyan, mintha nem is változtatnál semmit és nem fogsz tudni külsőleg megújulni!

closetMinden egyes ruhadarabot, kiegészítőt próbálj fel és légy nagyon szigorú Önmagaddal is, a ruháiddal is! Nagyon jól jön ilyenkor, ha valaki, aki tényleg őszinte tud lenni hozzád, ott van és segít, mert egyedül valóban nagyon nem könnyű ilyen kíméletlennek lenni…

1. Az első és legfontosabb kérdés, mielőtt felpróbálod, hogy milyen állapotban van? Lyukas, foltos, kinyúlt, szöszös? Bármelyik is igaz rá, válj meg tőle, dobd bele a „mehet” zsákba.

2. Most következik a próba: ami az első kérdésben  bent maradt, azt a következő szempontból kell megnézned: „Jól áll nekem és az én méretem?” Igazán nagyon jól érzed magad benne, amikor viseled? Szuperjó nőnek/pasinak érzed magad benne? Ha nem így van, viszlát! Akkor is, ha csupán egyetlen másik ruhadaraboddal jól áll (de amúgy mással nem veszed fel)! Ha kényelmetlenül érzed magad benne, úgysem fogod hordani és ráadásul folyamatosan frusztrálni fog, hogy ott lóg a szekrényedben és nem viseled (mert „majd belefogyok, majd veszek hozzá valamit, ami feldobja” stb.).

3. Akkor menjünk tovább. A következő kérdés, hogy „Passzol ez a jelenlegi életembe, szükségem van rá?” Ha egy régi, évek óta nem hordott holmiról van szó, ami mára inkább emlék, és nem is jársz már olyan helyre, ahova felvehetnéd, vagy már Te nem vagy az, aki ezt szívesen viselné – ne habozz, ki vele! Más még örülhet neki, más még boldog lehet vele, Neked pedig mennyi hely felszabadul a szekrényedben az ÚJ életedhez! 🙂

 4. A következő szempontnál újra légy nagyon őszinte és kíméletlen magaddal: „Hordom egyáltalán? Bármikor is? Vagy csak őrizgetem?” Természetes, hogy mindenkinek vannak olyan holmijai, amit soha nem vesz fel, de pakolgatja, költözteti ide-oda, hogy majd egyszer, valami csoda folytán úgyis felveszi. De szeretnélek megnyugtatni (és felnyitni a szemed), hogy soha nem jön el az az idő, amikor hordani fogod 🙂 Amennyiben tényleg soha nem hordod, vagy mindig lecseréled, amikor ritkán felveszed, és nem is érzed jól magad benne, semmi értelme, hogy tovább nézegesd. Mehet a szeretetszolgálatnak ez is 🙂

5. Az utolsó kérdés, ha az eddigieken már átment a kis „áldozatod” : „Stílusos, divatos?” Ha nem, akkor egyetlen dolog mentheti fel az elajándékozás alól,mégpedig az, ha klasszikus darab, ami sosem megy ki a divatból. De ha nem tartozik a klasszikus kategóriába és évekkel ezelőtti divatot képvisel, ne sajnáld, selejtezd ki!

Még egy jó tanács: ha bármelyik ruhával kapcsolatban bizonytalan vagy, inkább válj meg tőle, mert az azt jelenti, hogy úgysem 5 pontos, úgysem tökéletes. Ennek az átalakítósdinak pedig van egy nagyon fontos célja: stílusos akarsz lenni, jól akarod érezni magad a bőrödben, a ruháidban, tehát ne köss feleslegesen kompromisszumot 🙂

Amint elkezd kiürülni, megkönnyebbülni a szekrényed, csodás érzés fog hatalmába keríteni, meglátod! Te magad is megtisztulsz, és még azokat a ruháidat is könnyebben észreveszed majd, amelyek átmentek a szűrőn, tehát bátran felveheted őket 🙂

A cikksorozat utolsó részét itt tudod elolvasni: Hogyan alakíts ki stílusos ruhatárat? III. rész