Öltözködési tippek

Tippek a munkahelyi öltözködéshez I. rész

  • 2014-11-28

A munkahely, az munkahely, legyen bár lazább, ahol lényegében bármely más hétköznapi öltözékünk megteszi, vagy szigorúbb, ahol sok utcai viselet már egyáltalán nem elfogadható, esetleg egészen uniformizált, ahol teljes mértékben meghatározzák, mit vehetünk fel. Tartozz bármely csoportba is, biztos vagyok benne, hogy időről időre gondot szokott okozni, hogyan öltözz fel reggelente, hogy meg is felelj az esetleges munkahelyi elvárásoknak, és közben az egyéniségedet is megőrizd.

Valóban nem könnyű, hiszen nem pusztán a légkörnek és a munkatársak kritikus méricskélésének kell (?) megfelelnünk, de éppoly fontos, hogy mi illik a testalkatunkhoz, és bizony az életkorunk is behatárol ezt-azt. Vannak azonban olyan alapvető trükkök és fogások, amelyeket bármely életszakaszban, a legtöbb munkahelyen bevethetsz! Nincs más hátra, mint hogy felkészülj a munkahelyi öltözködésedet megreformáló legjobb tanácsokra, hátradőlj a székedben, és szemezgess az alábbiakból!

Úgy öltözz, amilyen pozíciót szeretnél

Ha komolyabb terveid vannak a karrieredet illetően, érdemes az öltözködésedet is bevetned az előrehaladás érdekében. Az öltözködési stílusod nagyon hatékony eszköz lehet a kezedben, ezért használd tudatosan és egyben örömmel, ami már a kisugárzásodból is érezhető lesz! Vedd szemügyre alaposan a tiédnél magasabb pozíciót betöltő munkatársaidat, és kezdj el hozzájuk hasonlóan öltözködni. Ha elég bátor vagy és lehetőséged is van rá (mert nem akadályoz a munkában és nem válsz nevetség tárgyává), kezdd el lemásolni a cég legmagasabb beosztásban dolgozó munkatársának stílusát.

munkahelyi viselet

Nem kell mindig teljesen más

Benned is van egy olyan belső nyomás, hogy ha nem viselsz minden nap a lábujjad hegyétől a fejed búbjáig teljesen más összeállítást, akkor majd megszólnak és negatív vélemény alakul ki rólad? Jó hír, hogy ezzel nyugodtan felhagyhatsz, ugyanis senki nem vezet arról naplót, hogy múlt héten miket viseltél és mivel… (Kivétel, ha van egy őrült, titkos imádód, de ez már egy másik cikk lenne! 🙂 ) Az egyetlen fontos szempont, hogy minden egyes nap egymáshoz passzoló, együtt jól mutató darabokat vegyél fel! Egyáltalán nem baj, ha ezek hétről hétre ismétlődnek, hiszen ha a kiegészítőket variálod, rögtön más lesz az összkép!

irodai stílus

Felkészültség – teljes siker

Sajnos a legváratlanabb időpontokban derülhet ki, hogy egy előre nem tervezett megbeszélésre, találkozóra, üzleti ebédre kell mennünk – és az ilyen esetekben bizony elég sok kellemetlenség érheti az embert, ha aznap reggel éppen nem úgy öltözött, hogy bátran vállalja megjelenését egy fontosabb üzleti helyzetben. Arról nem is beszélve, mi van akkor, ha pont előtte landolt egy csokis fánk az ölünkben?… A megoldás: mindig tarts készenlétben a munkahelyeden egy váltás egyszerű fekete vagy fehér karcsúsított blúzt, vagy elegáns garbót, továbbá egy pár csinos fülbevalót, egy nyakláncot és egy pár szép magassarkút.

fehér blúz

Farmer: nem a legjobb választás

Bár a farmer örök darab, és számtalan módon hordható 0-tól 150 éves korig, a legjobb, ha a munkahelyeden csupán heti egyszer veszed fel. Ennek nem pusztán stílusbeli okai vannak, de pszichológiai vonatkozásban is fontos: nem csak Te veszed majd komolyabban önmagad, ha mellőzöd a famert a munkahelyeden, de főnökeid is más szemmel fognak rád nézni – ennek pedig a hivatali előremeneteledben is meg lesz az eredménye! Természetesen a sötét színű farmer sikkes cipővel és zakóval párosítva nagyon jó megoldás, és azt sugallja, hogy viselője egyszerre rugalmas, felkészült, megbízható és felelősségteljes is.

plus size

A fejed is ugyanolyan fontos!

Nem elegendő csak a ruházatoddal foglalkozni, ha azt szeretnéd, hogy komolyan vegyenek és igényes benyomást kelts. Miután magadra öltötted az aznapi összeállításodat, fordíts legalább 10 percet a sminkedre is, és a hajaddal is foglalkozz mindenképpen! A nappali sminked legyen inkább természetes hatású és visszafogott, az erős és feltűnő színeket estére tartogasd! Egy rendezetlen frizura pedig teljesen el is ronthatja a külsődet, megsemmisítve a gondosan összeállított ruházatot is. Figyelj arra, hogy olyan frizurád legyen, amelyet Te is könnyedén elkészítesz reggelente, és soha ne hagyd ki ezt a mozzanatot, mielőtt kilépnél az utcára!

sminkelés