Öltözködési tippek

Tippek a magassarkú helyes viseléséhez

  • 2014-07-21

Nem tudsz lemondani a magas sarkakról? Szinte szenvedélyeddé váltak a 8-10 centi sarokkal rendelkező cipellők, ám nap végére fáj a lábad és aggódsz amiatt, hogy káros hatással lesz a gerincedre és a lábaidra? Amennyiben csak esti programokhoz húzol magassarkút, akkor is érdemes megfogadnod néhány tippet a helyes cipőviseléssel kapcsolatban. Ahhoz, hogy megelőzd a magas sarkak okozta fájdalmat és a későbbi negatív következményeket, olvasd el a következő tanácsokat!

Viselj kerekorrú cipőket!

Bár a hegyes orrú cipőcsodák hihetetlen vonzerőt gyakorolnak a kirakat előtt álmodozó hölgyekre, és felvéve még fantasztikusabb látvány nyújtanak, mégis  egészségesebb és kényelmesebb kerekített orrú cipőt viselni. A hegyes orrrészben végződő lábbelik nem elég, hogy összenyomják lábbujjaidat – ezáltal gyakori viselet esetén deformálják a lábfejedet -, de benőtt körmökhöz is vezethetnek. Hordj nyugodtan hegyes orrú cipőket, de csak alkalmanként, és ne minden egyes nap!

hegyes orrú cipő

A saját méretedet hordd!

Rendkívül fontos a magassarkú cipő kiválasztásakor, hogy egyáltalán ne szorítson és ne is lötyögjön rajtad! Az a cipő, amely kicsi rád – ezt nem is kell részletezni – sérüléseket okoz a lábfejeden és a sarkaidon, és nagyon kényelmetlen lehet, ha hosszabb ideig van rajtad. A saját méretednél nagyobb cipőt viselve nemcsak a lábaid, de az egész tested megfájdulhat, ahogyan folyamatosan azon vannak az izmaid, hogy a helyükön tartsák a cipődet, és ne essen le a lábadról. Megoldás: minden egyes alkalommal próbáld fel a cipőt vásárlás előtt – ezért nem a legjobb ötlet online cipőt vásárolni -, és ha egy picit is kicsi vagy nagy rád, ne vedd meg, akármennyire is tetszik!

magassarkú

Tanulj meg járni benne!

E túl egyszerűnek tűnő jótanács felett sokan elsiklanak – talán mert nem veszik észre, hogy helytelenül mozognak cipőjükben -, pedig a magassarkú viselésének egyik alapvető feltétele, hogy tudj benne járni! Találd meg tested súlypontjának megfelelő helyét a cipőben sétálva, ehhez pedig a megfelelő, egyenes testtartást! Vállaid és nyakad se essen előre!

magassarkú

Bújj ki belőlük!

A magassarkú cipők nem tesznek jót a testtartásodnak, hiszen csípődet, hátadat és nyakadat is kimozdítják a természetes állapotukból azzal, hogy máshova kell helyezned a súlypontodat, amikor jó pár centivel magasabban van a sarkad, mint a lábujjaid. A helytelen testtartás, vagy ha nem húzod ki magad, hátfájást okozhat. Mindig, amikor csak lehet, bújj ki magassarkú cipőidből, hogy egy kicsit pihenhessen a hátad, a derekad, és tested minden izma. Munkaidőben az asztal alatt nem kell, hogy rajtad legyen a cipő, és pl. a kocsiban is jobb, ha van egy „vezetős” kényelmes lábbelid.

magassarkú

A platform jobb választás

A magassarkú cipők nagy része még mindig platformos változatban készül, aminek az előnye, hogy kisebb a magasságkülönbség a cipő hátsó része és orra között, ez pedig némi könnyítést jelent a lábszárizmoknak. Bár még magasabb lehetsz bennük, mint az egyszerű magassarkú szandálokban és körömcipőkben, a platformos cipők mégis egy fokkal kényelmesebb megoldást jelentenek.

platform

Szoktasd magad a lapossarkúhoz is 

Végezetül beszéljünk arról is, miért érdemes megbarátkoznod a lapos sarkú cipőkkel! Akármilyen szép, nőies és szexi tud lenni egy magassarkú, minden testrészednek jót teszel vele, ha nem hordod állandóan, hanem megpróbálod – mondjuk minden második vagy harmadik napon – felváltani egy divatos lapos cipellővel. Csak körül kell nézned, tágítani kell picit öltözködési stílusodat, és kis szerencsével nagyszerűen érezheted majd magad új, kényelmes, „rohangálós” cipőidben is!

lapos cipő