Öltözködési tippek

Ne pazarolj több pénzt ruhákra!

  • 2015-02-10

Gyakran kérdezik tőlem, hogyan lehet költséghatékonyan frissíteni a ruhatárunkat – na és hogy én magam mennyit költök ruhákra. Őszintén szólva: nem sokat. És nem is vásárolok magamnak túl sűrűn… Hogy miért? Mert olyan a ruhatáram, amelynek minden egyes darabját szeretem 🙂 Mindent, ami a gardróbomban található, viselni  is szoktam, és azonnal szelektálom azt, amivel kapcsolatban úgy érzem, hogy már nem tudok vele azonosulni, vagy már megérett arra, hogy kidobjam (hozzáteszem, hogy ilyenkor mindig valamelyik szeretetszolgálathoz viszem a kiselejtezett darabokat).

gardrób tanácsadás

Ha úgy érzed, már elérted azt a kort, vagy állapotot, hogy ki tudod bontakoztatni a személyiségedet, és meg is akarod mutatni magad a világnak, azt javaslom, vágj bele! Kreáld meg a saját stílusod! A stílusod ugyanis nem más, mint a külső kivetülése a saját belső világodnak.

Amikor vásárolok (mert valami annyira megtetszik, vagy mert tényleg szükségem van az adott darabra) arra is szoktam figyelni, hogy már a próbafülkében legyen pár ötletem arra vonatkozóan, mivel fogom hordani a frissen kiszemelt darabot. Vigyázz: ha a barátnőiddel mész vásárolni, és hirtelen felindulásból veszel meg különböző ruhákat, garantálom neked, hogy egy csomó pénzt feleslegesen dobsz ki az ablakon. Gondolj csak bele: hány olyan ruha lóg a szekrényedben, amin még ott az árcédula? Na és miért nem viseled őket? Mi tart vissza attól, hogy felvedd?

Két forgatókönyv szokott előfordulni:

1. Annak idején az adott ruha mellett döntöttél vagy a színe, vagy a stílusa, esetleg a mintája miatt, de azóta sem tudod, hogyan hordd és mivel. Ebben az esetben csak a megfelelő kiegészítőkre és némi szakértelemre van szükséged, hogy végre viselni tudd a fogason lógó darabot.

2. Már többször neki gyürkőztél, hogy végre fel tudd venni a szóban forgó holmit, és próbáltad már más darabokkal összepárosítani. Csakhogy mégsem bizonyult túl jónak az összhatás, a színe, vagy a mintája, vagy bármi más miatt.

Amikor valakinek tanácsadást tartok, sok esetben előfordul, hogy a legjobb, és nagy kedvencekké váló darabokat az 1-es számú forgatókönyv szerint elraktározott holmik között találjuk meg. Ráadásul azt felfedezni, hogy mit mivel érdemes párosítani, szintén hatalmas kaland és öröm, hiszen közben az ember megízleli, hogy milyen fantasztikus játék az öltözködésen keresztül kifejeznünk önmagunkat. Aki belefog ebbe, még tisztábban láthatja önmagát és a külső adottságait is.

gardrób tanácsadás

Most pedig lássuk, hogyan tudsz még kevesebb pénzt kidobni ruhákra!

– Először is mérd fel a jelenlegi helyzetet! Nézz körül, mi az, amid már megvan, ellenben mit kell még beszerezned! Ez ez első számú szabály, amit a közös gardróbelemzés során is azonnal kipipálunk. Törekedj arra, hogy a ruhásszekrényed azt az érzést keltse, mintha minden reggel egy butikban nézelődhetnél, a jobbnál jobb holmik között szemlélődve.

– Alkosd meg magadnak a saját „Álomgardrób” tervedet: írj össze egy listát, amiben minden olyan holmi benne foglaltatik, amivel már a legtöbb kombinációt és ruhavariációt össze tudod hozni. Törekedj arra, hogy ne legyen túl hosszú a lista, ne legyen túlontúl sok ruhadarabod! Ezután rangsorold a listában szereplő adatokat aszerint, hogy a pénztárcádhoz melyik üzlet vagy webáruház kínálata passzol leginkább.

– Készíts költségvetést. Ne légy türelmetlen, adj időt magadnak, hiszen semmi sem sikerülhet egyik pillanatról a másikra. Adj magadnak egy körülbelül egy-két hónap hosszúságú előnyt, amíg teljesíteni tudod az új öltözködési céljaidat, és ne feledd minden vásárlás alkalmával ellenőrizni az Álomgardrób listádat, hogy tényleg tartani tudd magad hozzá.

– Ne vásárolj nagy tételben, egyszerre sokat! Tartsd magad ahhoz, hogy egy-egy bevásárlókörút során maximum 3-5 darabot veszel. Akkor is, ha éppen akció van, vagy Glamour-napok! (Na jó, ha ilyen lehetőség csöppen eléd, felviheted a limitet 8 darabig, de ekkora mennyiségnél már tényleg szakértő segítséget ajánlatos igénybe venned, hogy ne vásárolgass össze-vissza.) Ja igen, és ami még fontos: NE SIESS! Egy egész életed van arra, hogy felépítsd a téged tükröző, stílusos ruhatáradat.