Öltözködési tippek

Milyen szoknyafazont válassz?

  • 2014-08-15

Stílustanácsadóként rendszeresen azt tapasztalom, hogy a magyar nők többsége nem nagyon szeret szoknyát hordani. Ezért tartom kiemelten fontosnak, hogy közelebbről is megismerkedjünk e sokoldalú és igen izgalmas ruhadarabbal. A szoknyakínálat meglehetősen széles, így egy kis odafigyeléssel és saját testalkatunkat alaposabban megismerve biztosan megtaláljuk a hozzánk leginkább illő darabot.

A szoknya egy szempillantás alatt nővé varázsolja a szégyenlősebb típusokat is, így ha szívesen kitörnél a nadrágos szettekből, mindenképpen kezdj el megbarátkozni a szoknyákkal! A szoknya és a hozzá illő felsőrész párosa nagyszerű játszótér azoknak, akik szeretnék megmutatni saját stílusukat. Akik sikkesebb viseletre vágynak, azoknak is érdemes a szoknyás kombinációkkal alaposabban megismerkedniük, hiszen ez a hagyományosan nőies darab igen sok módon variálható.

A szoknya viselésének legfontosabb szabálya az, hogy tudd, mely testrészeidet érdemes kiemelned, és ezt hogyan tedd helyesen! Ahhoz, hogy felmérd, melyik szoknyafazon a legideálisabb számodra, ismerned kell a tested arányait, tudnod kell, mely szoknyahossz áll a legjobban, és az sem utolsó szempont, hogy a szoknya stílusával is tudj azonosulni. Mielőtt szoknyát vásárolsz, mindenképpen tudnod kell, melyik testalkattípusba tartozol: körte, alma, homokóra, egyenes, vagy fordított háromszög? Hiszen ez fogja eldönteni, milyen szabásvonal passzol hozzád, és mit érdemes elkerülnöd.

Ha szoknyát vásárolsz, nagyon fontos tudnod a következőket is: amennyiben vastagabb, erősebb combjaid, lábaid vannak, olyan szoknyát keress, amely lábaid legkarcsúbb részéig ér, tehát közvetlen térd alatt valahol, vagy a lábszárad közepe környékén. Természetesen az is számít, milyen magas vagy, hiszen egy alacsony nőnek még inkább meg kell választania a szoknya hosszát és az ahhoz tartozó bőséget, hogy ne tűnjön még alacsonyabbnak. Ha vékony lábaid vannak, akkor azok a szoknyák fognak legszebben mutatni rajtad, melyek lábaid legvastagabb részénél érnek véget, ez pedig valahol a combodon, esetleg lábszárad közepén lesz.

Most nézzük, milyen szoknyákra bukkanhatsz az üzletekben, és mire érdemes figyelned velük kapcsolatban!

A-vonalú szoknya

Az A-vonalú szoknyát arról ismered fel, hogy trapéz alakú, deréktól lefelé egyenletesen bővül, miközben a csípőt és combokat csak sejteti. A legtöbb A-vonalú szoknya térd környékén, vagy a térd alatt ér véget. Léteznek mini hosszúságú A-vonalú szoknyák is, amelyek hossza combközépig ér.

Kiknek ajánlott?

Ez a legjobb választás, ha nem tudod eldönteni, melyik szoknyafazon állna jól számodra! Körte alkatúaknak, erősebb combú, szélesebb csípőjű hölgyeken csodásan mutat, hiszen elfedi a kényes területeket, és a derékra tereli a figyelmet. Vékonyabb nőkön a nagyobb mintás A-vonalú szoknyák mutatnak legjobban. Azoknak, akiknek szélesebb a válluk, mint a csípőjük, szintén kitűnő választás, mert csípőjük nőiesebbnek tűnhet benne.

A-vonalú szoknya

Egyenes vonalú szoknya

Ez a fazon a csípőtől lefelé egyenes vonalban folytatódik. Számtalan anyagban találhatsz egyenes vonalú szoknyát, ezért arra kell figyelned, hogy az alakodra tapadó anyagok (pl. szatén) jobban kiemelik a tested körvonalait. A függőleges csíkozású vagy függőleges varrásvonalakkal ellátott darabok karcsúsítanak.

Kiknek ajánlott?

Ha van némi súlyfelesleged, akkor válassz kicsit hosszabb fazont (pont térd alatt végződőt) merevebb, vastagabb anyagból. Ha vékony vagy, nyugodtan hordd a rövidebb egyenes vonalú szoknyákat. Amennyiben alacsonyabb vagy, érdemes többet megmutatni a lábaidból, hiszen így magasabbnak tűnhetsz.

Melyik szoknyafazont válaszd?

Ceruzaszoknya

A ceruzaszoknya fő ismertetőjegye, hogy mindenütt szűkebb, tehát jobban követi a test vonalát csípőtől lefelé, mint az egyenes vonalú szoknya. Ezáltal kiemeli a csípődet, tehát ne számíts arra, hogy bármit is eltakar. Az egyszínű változatot tudod leginkább kihasználni.

Kiknek ajánlott?

A ceruzaszoknya a homokóra alkatú nőknek áll legjobban. A magasított derekú ceruzaszoknya gömbölyíti a csípőt, karcsúsítja a derekat, így ez az arányos homokóra alakon vagy a keskeny csípőjű nőknek áll legjobban. Ha hosszabb a felsőtested – azaz hosszú a derekad – válaszd az alacsonyabb derekú, illetve rövidebb ceruzaszoknyát, hogy a lábaid hosszabbnak tűnjenek.

Ceruzaszoknya

Átlapolós szoknya

Az átlapolós vagy áthajtós szoknya (ide tartozik a lapszoknya is) nyáron közkedvelt darab, mely minden hosszban fellelhető. Laza, könnyű darab, amelyet hétköznapi, utcai szettekben érdemes használni, hiszen az üzleties vagy az elegánsabb megjelenéshez nem passzol.

Kiknek ajánlott?

Előnye, hogy te állíthatod a derék- és csípőméretét, és szinte minden testalkathoz illik – persze figyelni kell a megfelelő anyagra és mintára.

átlapolós szoknya

Maxiszoknya

A bokáig érő, laza, és mostanában leginkább bő fazonban kapható maxiszoknyákat számos stílusban hordhatod, így nem csak nőies vagy romantikus lehetsz benne, de a sportos és a vagány megjelenéshez is illik. Lapos és magas sarkú szandállal egyaránt bevethető, sőt a rohangálós fűzős cipők, tornacipők is nagyszerűen mutatnak vele. Vigyázz, hogy mindig a bokád alatt végződjön!

Kiknek ajánlott?

Teltebb hölgyek, körte alkatúak, arányos homokórák is hordhatnak maxiszoknyát, akárcsak a fordított háromszög típusok. Akár alacsonyabb vagy, akár magasabb, egy maxiszoknyával nem fogsz mellé. Azonban alacsony nőknek érdemes magassarkút húzni hozzá.

maxi szoknya