Öltözködési tippek

Hogyan válassz napszemüveget?

  • 2014-04-20

 

napszemüveg 2014

Egy ideje nem érdemes otthonról napszemüveg nélkül elindulnunk, hiszen a várva várt napfény ellen jó, ha védjük szemeinket. Emellett a hozzánk passzoló napszemüveg az egyik  legkiválóbb stílusdarab, amelynek „öltöztető faktora” kifejezetten magas, tehát igen sokat emel megjelenésünkön. Ezért is fontos, hogy napszemüvegünket, illetve -szemüvegeinket a legnagyobb körültekintéssel válasszuk ki, hiszen egy-egy aprócska színbéli vagy formai különbség is rengeteget számíthat az összhatást tekintve.

Tekintsük át, milyen szempontokra kell odafigyelned, amikor napszemüveget választasz magadnak!

Színtípusunk szerepe

Akárcsak a ruhák esetében, a napszemüveg kiválasztásánál is lényeges, hogy melyik színtípusba tartozol! Ha hajad, bőröd, és szemed színe nagyon világos (azaz meleg tavasz, vagy hideg nyár típus vagy), nem ajánlott egészen sötét szemüveget választanod, hiszen ez elnyomhatja szép, természetes színeidet, és a napszemüveg túlságosan uralkodni fog az arcodon. Válassz olyan színű kerettel és lencsével készült darabot, amely harmonizál hajad és bőröd színéve,l és kiemeli azokat.

Az arcforma fontossága

Ahány ember, annyiféle arc, bár arcformából (hála az égnek) kevesebb létezik 🙂 Arcod jellegzetességeinek feltérképezése, formájának pontos ismerete nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a legjobb napszemüveget találd meg magadnak! Ha eddig nem tetted meg, most állj a tükör elé, és fedezd fel, milyen arcformával rendelkezel!

– Ha ovális az arcod, igazán szerencsés vagy, hiszen lényegében bármelyik típusú szemüvegkeret jól áll neked, innentől kezdve csak arra kell odafigyelned, hogy személyiségedhez és öltözködési stílusodhoz is passzoljon a szemüveged.

Szögletes archoz keress lekerekített napszemüveget, és az is jó, ha a napszemüveg felül szélesebb, mint az alsó részén.

napszemüveg

Kerek arcforma esetén NE válassz lekerekített vagy kifejezetten kerek formát! Arcod kerekded szélességét szögletes napszemüveggel ellensúlyozhatod.

– Amennyiben hosszúkás formája van az arcodnak (tehát hosszabb az arcod, mint amilyen széles), válassz olyan szemüvegtípust, amely nagyobb méretű, és inkább az arcod középső részére helyezi a hangsúlyt.

– Ha háromszögletű az arcformád (tehát felül szélesebb, az állad irányában pedig erőteljesen elkeskenyedik az arcod), inkább a kisebb napszemüvegek lesznek megfelelőek számodra, hiszen a nagyobb méretek, és a hangsúlyos színű szemüvegek pont oda terelnék a figyelmet, ahol egyébként is szélesebb az arcod.

Orrhosszúság

Azt is figyeld meg, mennyire hosszú vagy rövid az orrod.

– Ha túl rövid, pici orrod van, a keskeny keretek fogják optikailag kicsit meghosszítani.

Hosszú és/vagy nagyobb orr esetében a nagyobb méretű szemüvegek állnak jól neked, hiszen ezek kissé „megrövidítik” az orrhosszúságot.