Öltözködési tippek

Hogyan kerüld el a stílusbakikat télen?

  • 2014-01-18

Talán neked is feltűnt már – ha nem is foglalkoztál a témával tudatosan – hogy hányféle öltözködési bakit lehet elkövetni télen (is). Ahhoz, hogy te messze elkerülhess minden ilyen jellegű hibát, érdemes egy kicsit belemélyednünk, mit és hogyan illik/szabad/ajánlott viselni télen, amikor sajnos egy halom ruhadarabot fel kell öltenünk ahhoz, hogy komfortosan érezzük magunkat.

Teremts összhangot a külsődben!

Ahhoz, hogy szép legyen az összkép(ed) és jól érezd magad a ruháidban, oda kell figyelned arra, hogy a rajtad lévő holmik anyagban, stílusban és színben is harmonizáljanak egymással. Ehhez érdemes egy-két apróságot észben tartanod – csak olvass tovább – és meglátod, mindig jól öltözött leszel. Ezen kívül nagyon fontos, hogy ami rajtad van, stílusában passzoljon a személyiségedhez is, azaz jól érezd magad az adott összeállításban, és képes legyél azonosulni vele!

stílustanácsadás

Figyelj a táskádra!

Nagyon lényeges, hogy a táska, amelyet télen hordasz, vastagabb, keményebb, durvább anyagból készített darab legyen. A nyárra tervezett könnyű textil/fonott táskák egyáltalán nem passzolnak a télikabáthoz, és tulajdonképpen a téli öltözéked egyetlen részletéhez sem. Hordhatsz (saját stílusodtól függően) bőr, műbőr, szőrme, vagy vastag kötött táskákat a kabátodhoz és csizmádhoz/cipődhöz illő színekben.

stílustanácsadás

Az anyagoknak harmonizálniuk kell

Ha ugyanis vastag, meleg, nehezebb holmik vannak rajtad, akkor nagyon furcsán fog kinézni mellettük a vékonyabb sál vagy sapka. Amennyiben kabátod nehéz és vastag, inkább ehhez passzoló meleg és vastag sálat, sapkát húzz fel hozzá.

stylist

Az alkalmi kabát nem illik mindenhez

Ha van egy szép, téli alkalmi kabátod, ne ess abba a hibába, hogy hétköznapi, kevésbé elegáns nadrágodhoz, vagy szoknyádhoz veszed fel. Ugyanezt az elvet kövesd csinos kalapoddal vagy elegáns kesztyűddel kapcsolatban. Az alkalmi, elegáns téli kabát és kalap ugyanolyan mértékű eleganciát kíván alul (azaz nadrág/szoknya és cipő tekintetében) is.

stylist

A méret lényeges

Ahogyan a stílusos öltözködés bármely területén, úgy a téli ruházkodásban is nagyon fontos a megfelelő méret! Kabátod ne legyen se túl nagy, se túl kicsi rád! Nem szabad úgy kabátot vásárolnod, hogy csak egy vékony felsőben vagy, hiszen télen mindig van rajtunk a kabát alatt egy pulóver vagy kardigán, tehát ezt mndenképpen bele kell számítanod a kabát méretébe. Ám ne ess túlzásokba, ha fázós vagy, akkor se vásárolj túl nagy kabátot, hiszen – amennyiben mégsem veszel fel alá öt pulcsit, ahogyan azt tervezted 🙂 – könnyen lötyögőssé válhat az összhatás.

stílustanácsadás

Kabát és sapka: testvérek!

Figyelj arra, hogy a kabátodnak és a sapkádnak stílus és szín szempontjából harmonizálniuk kell! Tehát igen nagy hiba volna kimondottan sportos sapkát húznod egy elegáns kabáthoz, és kalapot sem ajánlott viselned egy pl. sídzsekihez. Ha fashioniszta vagy és valóban értesz is a stíluskeveréshez, akkor rajta, érdekes párosításokat hozhatsz létre! 🙂

stílustanácsadás

Nézd meg, mit veszel alulra és felülre!

Az egyik legfontosabb szempont ilyenkor télen, hogy kabátodnak harmonizálnia kell az alatta lévő ruhákkal is. (Főleg, ha nadrágod, szoknyád kilátszik a kabát alól.) Cipődnek szintén illenie kell a kabáthoz és a sapkádhoz. Nagy hiba volna pl. sportos dzsekit húzni az elegáns ruhához és magassarkúhoz.

stylist

Fókuszban a sál

A sál az egyik legmeghatározóbb darabja a téli öltözékünknek – hiszen szemmagasságban helyezkedik el -, ezért nagy figyelmet kell fordítanunk annak kiválasztására. Mindenképpen passzolnia kell a kabáthoz, és a cipő-táska-kesztyű hármashoz is. Nem egyszerű a feladat, de megoldható. Természetesen nem kell színben ugyanolyannak lennie, mint a sapkának, és a kesztyűnek, de valamilyen szempontból mindenképpen harmonizálnia kell velük.

stílustanácsadás