Öltözködési tippek

Derék dolog – Fontos a derékhosszúság!

  • 2014-02-28

Észrevetted már, hogy mennyire különbözően állhat rajtad két, először hasonlónak gondolt ruha? A titok többek között a derékvonal kialakításában is rejlik.

Amikor ruhát vásárolsz, nagyon fontos, hogy tudd, normál, rövid, vagy hosszú a derekad! Ezzel rendkívül fontos tisztában lenned, hiszen ez nagyon lényeges szempont, amikor ruhákat vásárolsz magadnak! Könnyen eldöntheted, hogy melyik csoportba tartozol: ülj le egy székre, és felsőtesteddel hajolj rá a lábaidra! Rövid a derekad, ha vállaid nem érik el a térdeidet, normál hosszúságú (tehát arányos vagy ebből a szempontból), ha pont addig érnek, és hosszú a derekad, ha vállaid túllógnak a térdeiden.

Amennyiben rövid a derekad – emiatt tűnhetsz „nyakiglábnak” – kerüld az olyan felsőket, vagy ruhákat, amelyek mell alatt vannak elvágva, hiszen ebben még hosszabbnak tűnne az alsótested. Ne hordj vastag öveket, mert nincs elég hely nekik rajtad (ellenben sokan irigyelhetik szép hosszú lábaidat!). Válaszd a vékony öveket, derékpántokat, és akár lejjebb is engedheted őket a csípőd irányába, hogy optikailag hosszítsd a derekad. Jól állnak rajtad a csípőnadrágok, és azok a ruhák, ahol a derékvonal lejjebb van engedve. Ha blézert, kiskabátot veszel fel, végződjön a derékvonalad alatt.

Ha hosszú a derekad – emiatt kicsit „ülő óriás” benyomást kelthetsz – mindenképpen kerüld a csípőnadrágokat, a csípőre leengedett derékvonallal készült felsőket, ruhákat. Mivel bőven van hely a derekadon, használj nyugodtan széles öveket, és akár egy kicsit feljebb is tolhatod a melled irányába, hogy hosszabbnak tűnjön az alsótested. Nagyon jól állnak neked az empire szabású ruhák és felsőrészek (amelyeken a vágás a mell alatt van). A derékvonaltól (tehát nem csípőtől) induló A-vonalú szoknyák is jók, és a bolerók is nagyszerűen mutatnak rajtad.

stylist Budapest

Ejtett derekú ruha rövid derekúaknak

stílustanácsadás Budapest

Leengedett derékvonal csípőnadrággal rövid derekúaknak

stílustanácsadás Budapest

Empire ruha hosszú derekúaknak

stylist Budapest

Magas derekú nadrág rövid felsővel hosszú derekúaknak