Öltözködési tippek

Hogyan találj tökéletes melltartót?

  • 2014-06-06

Szoktál elégedetlenkedni a melleiddel? Szeretnéd sokkal szebbé varázsolni őket, anélkül, hogy bevállalnál egy szépészeti műtétet? Ne gondold, hogy a csodás keblek csak a genetikán vagy az implantátumokon múlnak, hiszen a megfelelő melltartóval is gyönyörű dekoltázst varázsolhatsz magadnak.

Melltartót vásárolni bizony nem egyszerű feladat, és igazán kellemetlen pillanatoknak nézhetünk elébe, ha nem passzol ránk tökéletesen az éppen rajtunk lévő darab. Engedd meg, hogy néhány hasznos tanáccsal lássalak el, s hidd el, gyerekjáték lesz a melltartó vásárlás!

Ismerd meg a saját méretedet!

Melltartóvásárláshoz elengedhetetlen, hogy pontosan ismerd a saját méretedet. Ráadásul ez a méretünk életünk során többször is változhat, kezdve a kamaszkortól a terhességen át a klimaxig, hogy a hízásról vagy a fogyásról ne is beszéljünk. Így aztán a legegyszerűbb, ha pontosan tudod, hogyan kell helyesen méretet venni magadról ahhoz, hogy meghatározd a valós melltartó méretedet.

melltartó vásárlásVegyél elő egy mérőszalagot. Először a mell alatti méretet kell megmérned, ez adja majd a melltartókon szereplő két adatból a számot (pl. 85). Ehhez a szalagot pont a melled alatt kell körbevezetned egyenesen a mellkasodon. A kapott számot kerekítsd ötre vagy tízre, így határozhatod meg a körméretedet. Amennyiben ez a szám 1-4 vagy 6-9 között van, akkor a következő egész számra kell kerekítened, hiszen csak  5-ösre vagy 0-ra végződő számú melltartók léteznek.

A következő mérésnél vezesd a centit vízszintesen körben a melled legteltebb részén, így kapod majd meg a betűvel jelzett kosárméretet. A mell alatti körméret és a mellbőség különbsége adja a melltartó méretét. Használd az alábbi táblázatot, hogy meg tudd állapítani, mi a te melltartóméreted.

A kosár: 13 cm különbség

B kosár: 15 cm különbség

C kosár: 17 cm különbség

D kosár: 19 cm különbség

DD = E kosár: 21 cm különbség

F kosár: 23 cm különbség

G kosár: 25 cm különbség

Megoldás a külső kapocs

Amikor melltartót vásárolsz, figyelj arra, hogy akkor is tökéletesen és kényelmesen passzoljon rád a mérete, ha a leglazább kapcsot használod a hátoldali részen. Úgyis kicsit nyúlni fog a pántja, így később meg lesz a lehetőséged rá, hogy szűkebbre állítsd azt. Ne feledd: akkor lesz kényelmes egy melltartó, ha elöl két ujjadat be tudod csúsztatni a mellkasod és a melltartód közé.

Döntsd el, mire van szükséged

Az üzletek megannyi színes és gyönyörű melltartót kínálnak, éppen ezért nagyon fontos melltartóvásárláskor, hogy pontosan tudd, mire van szükséged. Könnyen elcsábul az ember, ha szerelembe esik egy-egy pompás darabbal, ám mindig tanácsos végiggondolnod: biztos, hogy ki tudod majd használni? Tudod már, mivel fogod felvenni? Indulj ki abból, hogy egy nőnek legalább öt különböző melltartóra van szüksége: egy fehérre, egy feketére, egy testszínűre, egy sportmelltartóra és egy igazán dögös darabra. A változtatható pántú melltartók, amelyeket pánt nélkülivé vagy keresztbe pántossá is át tudsz alakítani, igazán jó megoldásnak számítanak, érdemes időt és pénzt szentelned a felkutatásukra.

melltartó vásárlás

Mozogj benne!

A melltartótesztbe mindenképp iktass némi mozgást is. Hajolj előre, s ha közben kibuggyan a melled a kosarakból, biztos lehetsz benne, hogy enm a megfelelő méret van rajtad. Ezután emeld fel a kezeidet a magasba, majd fordulj a felsőtesteddel jobbra-balra, egyik oldalról a másikra! A vásárlásra alkalmas melltartónak a helyén kell maradnia mindegyik mozdulatnál.

Pántpróba

A melltartó pántjának elég szélesnek kell lennie ahhoz, hogy megfelelően tartsa a melleidet és közben ne vágja a vállaidat. Keress olyan darabot, amelynek a pántjai nem csúsznak le a vállaidról, amikor különböző mozdulatokat végzel a felsőtesteddel.

Tükörkontroll

A melltartópróba fontos eleme a tükörteszt, amikor minden oldalról jó alaposan és objektíven megnézed magad a rajtad lévő melltartóban. Az ideális melltartóban a melleid a vállaid és a könyökeid közötti távolság felénél helyezkednek el, miközben pontosan beleillenek a kosárba, tehát nem akarnak kiesni onnan, vagy elveszni bennük. A melltartó közepének a szegycsontoddal szemben kell elhelyezkednie. Fontos, hogy az elejének és a hátuljának párhuzamosan kell futnia a testeden, azaz a kosár és a hátsó pántok legyenek egy magasságban!

Merevítő: igen vagy nem?

Van, aki ódzkodik a merevítős melltartóktól, ám nem árt tudni: a merevítőkkel ellátott melltartók nemcsak jó alátámasztást biztosítanak, de szép formákat is adnak a melleknek. A merevítők a melltartó alján helyezkednek el, így szépen megemelik és domborítják a kebleket.

melltartó vásárlás

Lássuk felöltözve is!

Miután minden eddigi próbát kiállt a melltartód, ne feletsd el visszavenni rá a felsőrészed! Fontos, hogy lásd felöltözve is, hogyan mutat rajtad a kiszemelt darab. Különösen a csipkés és egyéb dekoratívan varrt melltartókkal kell elővigyázatosnak lenned, mert felöltözve már furcsának tűnhetnek, ahogyan átütnek a ruhán és egyenetlenné, göcsörtössé tehetik a felületét.

Sporthoz sportosat!

Az aktív mozgáshoz, illetve sportoláshoz nem szabad azokat a melltartóidat használnod, amelyeket a hétköznapokon. Egy valódi sportmelltartó nemcsak jó tartást ad a melleidnek – amely sportolás közben elengedhetetlen -, de elvezeti a hőt, és az izzadságot is. Egy átlagos melltartó élettartamát jelentősen megrövidíti, ha intenzív izzadást kell felfognia, hiszen ez erősen károsítja a rugalmasságát is.

Kismamaként más kell

Ha babát vársz, ajánlott kipróbálnoa  a kismamáknak tervezett melltartókat – akkor is, ha nem akarsz vagy nem tudsz szoptatni. Ezek a melltartók sokkal kényelmesebbek, mint az átlag darabok, hiszen úgy vannak kialakítva, hogy követni tudják a mellek változásait a terhesség folyamán.

kismama melltartó